četvrtak, 27. rujna 2012.

Pištolj napravljen za Mustafu Kemala Ataturka prodat za 70.000 KM na aukciji u Londonu


Pištolj koji je proizveden sa ciljem da se uruči Mustafi Kemalu Ataturku, kao čestitka za osnivanje Republike Turske, prodan je za 25 hiljada funti (oko 70 hiljada KM) u Londonu. U poznatoj aukcijskoj kući Christie, na aukciji “Svjetski poznati pištolji”, izložen je i pištolj koji je argentinski predsjednik Marcelo Torcuato de Alvear (1868-1942), imao namjeru uručiti Ataturku.

Na aukciji na kojoj su prodata 244 pištolja, očekivalo se da će pištolj koji je bio namijenjen Ataturku biti prodat za oko 20 do 25 hiljada funti. Na pištolju marke Browning zlatnim slovima je izgravirano “General Mustafa Kemal”. Zbog zaštite privatnosti, aukcijska kuća Christie’s nije objavila ime ni porijeklo kupca. Službenici Christie’s su ranije saopćili da nisu pronašli nijedan dokument o tome da li je Ataturk ikad dobio ovaj svoj poklon ili ne.

utorak, 18. rujna 2012.

ponedjeljak, 17. rujna 2012.

U jeku "navijačkih" nereda

Dođe i taj trenutak kada se moram oglasiti putem bloga u vezi posljednjih nereda i dešavanja na i u sportskim terenima a i oko njega, pred početak, za vrijeme pa i poslije sportskih priredbi.

31. jula 2012. godine, babo Osim je sa svojim stručnim savjetnicima i ljudima koji mu pomažu da vodi B-H fudbal, ukinuo odluku o zabrani dolaska gostujućih navijača. Dosadašnji naziv Premijer liga BiH je dobila novo ime, BH Telecom Premijer liga BiH. Radilo se na mnogim projektima i ugovorima. Sve pohvale Komitetu za (ne)normalizaciju.

Već nakon odigranog 1. kola "nove" lige dalo se primjetiti da dosadašnja odluka o zabrani dolaska gostujućih navijača nije puno urodila plodom. Neke navijačke skupine i grupe do ovog 6. kola su postajale sve gore i gore po ponašanju na tribinama i van nje. 

Neki od "ispada" navijača su se desili na utakmicama u Sarajevu na Grbavici između Željezničara i Slavije, onda u Mostaru na trgu i u jednom ugostiteljskom objektu prije početka utakmice Zrinjski - Željezničar, zatim opet kod Mostara poslije utakmice GOŠK Gabela - Slavija, i na kraju vandalizam na relaciji Zenica - Banjaluka nakon utakmice Čelik - Borac.









Kada bi se uradila neka analiza i konkretno pronalaženje problema, na prvu bi se dalo izdvojiti nekoliko teza: 
- u određenim gradovima na određenim mjestima se dešavaju isti i slični problemi,
- prije, za vrijeme i poslije utakmica određenih klubova imamo iste nerede i probleme,
- određene navijačke skupine konstantno se spominju kao akteri problema,
- isti ljudi (huligani) su akteri samih događaja,
- ista policijska uprava (oni koji su zaduženi konkretno za obezbjeđenje tog i tog sportskog događaja) ne uspijevaju da održe sigurnost, red i mir u datom vremenskom periodu,
- jedni te isti se privode, zatim kroz 24 do 48 sati se puštaju na slobodu do saslušanja uz mogućnost pristustva na narednim sportskim priredbama,
- glavni i odgovorni šute i ne reaguju...

RJEŠENJE PROBLEMA nije ni na vidiku. Razlog tome je što to nije u prvom planu prije svega politici ove jadne i napaćene države. Tu su i mnogi drugi razlozi koji se ogledaju u slaboj kaznenoj politici, nedovoljnoj stručnosti lica zaduženih za red, mir i sigurnost, slaboj koordinaciji i komunikaciji navijačkih skupina i policije, slaboj aktivnosti građana za pomoć organima reda, te slabim sigurnosnim uslovima u i na sportskim objektima, kao i slaboj edukaciji samih aktera (policija, zaštitari, navijači, gledaoci, obični građani itd.)

U nadi da neko od nadležnih ovo čita i da je stigao do samog kraja, neki moji prijedlozi mjera sigurnosti i prije svega mjera na duže staze bi bili:
- oštrije kažnjavanje prestupnika kojima to nije prvo takvo djelo,
- veće novčane kazne, kazne zatvora i upućivanja na dobrotvorni rad uz nadzor socijalnih radnika i sudova (sudija),
- veća kontrola i neizbježnost u identifikovanju krivičnih djela i počinioca,
- uvođenje sigurnosnih kamera na sve sportske terene i objekte,
- ulazak na stadion uz identifikaciju i kompjutersko memorisanje,
- sjedenje na tačno onom mjestu za koje gledaoc ima važeću kartu,
- određenim licima trajno zabraniti pristup sportskim terenima i objektima,
- određenim licima trajno zabraniti pristup i aktivnost u pojedinim skupinama,
- veća medijaka kampanja na edukaciji svih učesnika sportskih događaja (organizovanje raznih emisija, pozivanje uglednih igrača, trenera i sportskih radnika, kao i vođa navijača i samih građana u iste debatne emisije)
- i mnogo toga što bi na um "palo" stručnim licima koji jednostavno što prije moraju srediti ovu situaciju jer mnogi od nas ne žele da se ponove dešavanja sa smrtno stradalim na sportskim terenima...

subota, 15. rujna 2012.

Manijaci demolirali Ultras pub u Mostaru

Prema pisanju portala Bljesak.info, grupa navijača Željezničara, koja je krenula na utakmicu u Mostar, u kojoj Plavi igraju protiv Zrinjskog, demolirala je jedan pub.

Veća grupa navijača Željezničara je demolirala Ultras pub u Franjevačkoj ulici u Mostaru. Prema izjavama očevidaca, pub je uništilo više od 50 osoba. U objektu su bile dvije ili tri osobe od kojih je jedna lakše povrijeđena. Oštećena su i četiri automobila koja su bila parkirana ispred puba. Navijači su nakon napada navodno pobjegli prema Bulevaru i Franjevačkoj crkvi.
 
"U ovom trenutku ne možemo dati više informacija za javnost, jer je istraga u toku. Mogu samo potvrditi da je došlo do nereda i narušavanja javnog reda i mira", kazao je dežurni operativni MUP-a HNK-a.

Prema nezvaničnim informacijama, desetak navijača Željezničara je privedeno na saslušanje.

Eksplozija pred kladionicom Millenium u Mostaru

Protekle noći, oko 2 sata iza ponoći, snažna eksplozija uznemirila je građane Mostara. Izlaskom na mjesto događaja policija je utvrdila da je nepoznata eksplozivna naprava postavljena pred ulaz u poslovnicu kladionice "Millenium" u Vukovarskoj ulici.

U eksploziji su uništena vrata, prozori, te dio inventara u samoj kladionici, dok štete na okolnim objektima i parkiranim automobilima nije bilo.


Uviđaj je u toku, a u interesu istrage policija nije željela otkriti više detalja o ovom događaju.



Prema neslužbenim saznanjima, iako postoji video nadzor, isti nije zabilježio nikoga da se kretao u trenutku kada se eksplozija i dogodila. Mjesto događaja osiguravaju službenici PU Mostar, a u jutarnjim satima bi se trebao obaviti očevid nakon kojega bi se trebala nastaviti istraga kako bi se eventualno došlo do mogućeg počinitelja.


Štete na drugim okolnim objektima, te vozilima, prema neslužbenim saznanjima, nije bilo. Podsjetit ćemo da je nedaleko od ovog mjesta nedavno došlo i do pucnjave ispred jednog ugostiteljskog objekta. Tada, kao i u ovom bombaškom napadu nije bilo ozlijeđenih.




Traži se šestogodišnji dječak Dino Kurtović iz Zenice

Federalna uprava policije (FUP) raspisala je potragu za šestogodišnjim dječakom Dinom Kurtovićem, rođen 19.11.2006. godine, iz Zenice. Prema navodima prijave, maloljetnog Dinu Kurtovića je 30.07.2011. godine odveo njegov otac Sead Kurtović u nepoznatom pravcu.

FUP moli sve koji imaju informacije o ovoj osobi da se jave u najbližu policijsku stanicu, pozovu broj 122 ili Operativno dežurstvo Federalne uprave policije 033 261 300, ili iskoriste jedan od kontakata na službenoj web-stranici Federalne uprave policije.

Neredi u Hadžićima: jedna osoba zadobila povredu nožem


U Hadžićima je sinoć došlo da fizičkog obračuna nekoliko lica. Kako nezvanično saznajemo jedna osoba je zadobila ubodnu ranu nožem. Nakon obavljenog  kriminalističkog uviđaja više informacija možemo očekivati u toku današnjeg dana.

Navodno je zboden nožem T.D. iz Hadžića. "Radi se o jednom finom momku, a neka bagra je došla sa strane i zakuhala. Nakon toga su premlaćeni i sprovedeni u policijsku stanicu", riječi su jednog od očevidaca. 

Zdravstveno stanje momka je dobro i ne radi se o nekoj ozbiljnoj povredi.

petak, 14. rujna 2012.

Konkurs za policajce i mlađe inspektore u MUPu KS


Prema pisanju dnevnih novina, Vlada Kantona Sarajevo na narednoj sjednici dat će saglasnost MUP Kantona Sarajevo da primi 50 policajaca i 17 mlađih inspektora. Za dnevne novine “Dnevni avaz” to je potvrdio resorni ministar Muhamed Budimlić, koji je izjavio da će nakon dobivene saglasnosti biti otvoren proces prijema novih policijskih službenika.

- Nakon što provedemo konkurs, najuspješnije kandidate uputit ćemo na obuku na Policijsku akademiju. Službenici koji budu imali čin policajac obuku će morati pohađati godinu, a oni s činom mlađeg inspektora šest mjeseci – kazao je Budimlić.

Pošto cijela procedura traje duže, prema riječima ministra, prva grupa službenika, odnosno mlađi inspektori, u službu bi mogli stupiti u drugom kvartalu 2013. godine.

- S druge strane policajci će na posao krenuti, najvjerovatnije, godinu poslije početka pohađanja akademije. Kompletan proces traje malo duže, ali takva je procedura prijema novih pripadnika MUP-a po zakonu o policijskim službenicima – ustvrdio je Budimlić.

Ministar je kazao da će pratiti cijelu proceduru i nadzirati proces, a sve s ciljem da budu izabrani prijavljeni kandidati s najboljim kvalifikacijama koje budu tražene.

Osiguran novac za plaće i obuku

- Što se tiče plaća i ostalih naknada, novac će biti planiran u budžetu za narednu godinu. Za plaće, topli obrok i regres 50 policajaca godišnje je potrebno 1.230.000 KM. Za njihovu obuku već je izdvojeno 414.000 KM. Kada su u pitanju plaće, topli obrok i regres 17 mlađih inspektora, za to će godišnje biti izdvojeno 540.000 KM, a za obuku je planirano nešto više od 80.000 KM – pojasnio je Budimlić.

Šta da Vam poručimo osim da čekate zvaničan javni oglas, odnosno konkurs, gdje će biti objavljeni uvjeti i procedura potrebna za prijem. Što se tiče samih testiranja o tome ćemo pisati više u slijedećim danima, gdje ćemo se truditi da Vas uputimo s dosadašnjim načinima testiranja, odnosno kako sve ide od samog početka, do samog kraja, uključujući test općeg znanja (test opće informiranosti), test fizičke spreme itd.

ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Trgovina organima u Sarajevu - BiH

PRESTRAŠNO, BOLESNO, NEJVEROVATNO...
OBAVEZNO PROČITATI!!!!!!!!!!!
U Sarajevu je prije možda mjesec dana, u Rajlovcu tačnije, momak sačekao djevojku preko puta Kineske prodavnice da kupi kupaći, ušla je sama, kad se nije dugo pojavljivala, ušao je da pita za nju, tu su bile 2 radnice Bosanke, i druge dvije Kineskinje, rekle su mu da niko nije ušao u prodavnicu. Bilo mu je pravo čudno... al' je uspio ostati pribran, nazvao je prijatelja koji radi u specijalnoj jedinici Kantona Sarajevo i rekao mu šta se desilo. Ovaj mu je rekao da odavno sumnjaju na takva dešavanja. Specijalci su ubrzo došli i opkolili prodavnicu, djevojku su našli u podrumu, nadrogiranu, obrijanu i potpuno golu, i obilježenu za vađenje organa. Sad je na Psihijatriji na Koševu. Znači, mislili su da je sama, jer je momak sačekao malo dalje, i ko bi znao gdje je bila i šta joj se desilo. Razmislite o tome, i o ovoj djeci koja su nestala u zadnje vrijeme u BiH, a djecu je najlakse savladati . Ovaj horor koji nam je poznat samo iz filmova, je stigao u našu državu, to je činjenica! I nemojte pametovati jedni drugima, nego se čuvajte maximalno i dobro razmislite gdje ćete otići sami i hoćete li pustiti djecu i do škole same. Zašto niko od ove djece nikad nije pronađen, povađeni su organi, dobro unovčeni, a ostaci Bog zna gdje su završili. Smijesno je što policija o ovome šuti, što ne upozori građane, kao da nas koriste k'o mamce, da bi se sumnje potvrdile po 100 - ti put...
Podjelite ovo!!!