ponedjeljak, 4. lipnja 2012.

Bin Laden štedio na sebi - darežljiv prema drugima

Konzumaciju mesa i korištenje struje, bivši vođa El-Kaide Osama bin Laden smatrao je luksuzom. Tako je štedio novac koji je darovao u druge svrhe.

Osama bin Laden potrošio je svo svoje lično bogatstvo finansirajući džihad. Novcem je pomagao izvođenje terorističkih napada, objavili su njegovi zamjenici, javlja AP.

Novi vođa El-Qaide Ayman al-Zawahri, u seriji videa koje objavljuje rekao je kako je Osama bin Laden bio veoma darežljiv prema svojim gostima. Iako je sam živio većinom na kruhu i povrću, jednom je naredio da se zakolje cijelo stado ovaca kako bi njihovo meso mogao ponuditi gostima.


Bin Laden, rođen u imućnoj porodici, 1998. godine potrošio je 50.000 dolara za bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji. U tim su eksplozijama poginule 224 osobe. Dobro je poznato da je finansirao i napade 11. septembra 2001. godine.


"Lično je živio veoma štedljivo, a novac je trošio na džihad. U njegovoj je kući bilo jednostavno pokućstvo", rekao je al-Zawahri. Dodao je kako je Osama bin Laden jeo samo kruh i povrće, ali kada bi došli gosti, za njih je uvijek bilo mesa.


Darežljiv je bio i prema svojim tjelohraniteljima, koji su mu bili odani. Al-Zawahiri kaže da želi dočarati ljudsku stranu Osame bin-Ladena. Ubijenog vođu El-Kaide opisao je kao osjećajnog muškarca koji je plakao kada su njegovi prijatelji izgubili člana porodice. 

___________________________________________________________________________________
(FENA)

Nema komentara:

Objavi komentar