srijeda, 14. studenoga 2012.

Restorativna pravda: 30 pitanja i odgovora

Ostalo nam je još malo odgovora, pomozite nama a i sebi... :)


1. Objasnite retributivnu pravdu!
 - Putem retributivne pravde žrtve konvencionalnog žločina postižu satisfakcju. 
U retributivnom postupku:

-žrtva je zanemarena
-kazna nije adekvatna materijalna i moralna satisfakcija za žrtvu
-segment rehabilitacije je totalno zanemaren
-izdvaja izvršioca KD u posebne ustanove
-nema pomirenja izvršenja
-počinitelj je stigmatizovan u društvu
Kod retributivne pravde nama pomirenja, oprosta.
 

2. Objasnite restitutivnu pravdu!
 - Restitutivna pravda polazi od hapšenja počinitelja zločina i njegovog kažnjavanja za počinjeni zločin, a kazna je prvi vid satisfakcije zbog učinjene nepravde ili zločina, za žrtve i porodice žrtava.
 
3. Objasnite razliku između restitutivne i retributivne pravde!
 - Razlika je u tome što je kod restitutivne pravde moguće pomirenje ili oprost, a kod retributivne pravde nema pomirenja.

4. Šta je pravo?
 - Pravo je ukupnost pravnih pravila, načela i instituta kojima se uređuju odnosi u određenoj društvenoj zajednici (pravo u objektivnom smislu). Njima su uređeni životni odnosi među ljudima, ali i odnosi ljudi prema društvenoj zajednici u kojoj žive i čijim pravilima se podvrgavaju.

5. Šta je pravda?
 - Pravda označava idealno stanje društvenih međudjelovanja u kojim vlada poštena i nepristrana ravnoteža interesa i raspodjela dobara kao i mogućnosti između osoba ili skupina. Pravda je i koncept pravičnog i moralnog postupanja prema svim osobama (fizička osoba i pravna osoba), posebno u zakonu. Na pravdu se često gleda kao na stalni napor da se čini ono što je ispravno. (w)

6. Definišite zakone ili objasnite čemu služe zakoni?
 - Zakon je normativni akt države koji po tačno određenom postupku donosi zakonodavni organ, najčešće parlament (skupština). Zakon je nakon ustava najviši i najvažniji pravni akt i svi pravni akti u državi moraju biti u skladu s njim. Oni predstavljaju regulatore društvenih konflikata.

7. Koje vrste trpljenja određuju status žrtve?
 - Pored materijalne štete žrtve i nepopravjivih trpljenja Zakon se odnosi na 3 kategorije ličnih patnji: povreda života, tjela, slobode i zdravlja.

a)      Materijalna šteta ili gubitak svojine
b)      Lična prava ili povreda dostojanstva,slobode, života i zdravlja osobe
c)      Neopipljiva šteta ili gubitak mogućnosti, kao što je radna sposobnost

8. Navedite razloge zbog kojih je retributivna pravda nedovoljna satisfakcija za žrtve?


Retributivna pravda nije dovoljna satisfakcija za žrtve i razloga sto stranke ne mogu predlagati rješenje sporova, već sud odlučuje u konkretnom slučaju i donosi odluku, bez saglasnosti stranaka, dok u restorativnom postupku žrtva i počinitelj mogu predlagati rješenja, to ne čini medijator. NEMA POVRATA ŠTETE. ŽRTVA JE U RETRIBUTIVNOM POSUPKU MARGINALIZIRANA, STIGMATIZIRANA, DISKRIMINIRANA ŠTO NEPOVOLJNO UTIČE NA PROCES NJENOG OPORAVKA OD TRAUME IZAZVANE KRIVIČNIM DJELOM.
 

9. Objasnite pravo na naknadu štete?
 -  Pravo na naknadu štete žrtvama je originalno ili izvedeno pravo koje nastaje na osnovu posljedica koje su po žrtvu nastupile uslijed izvršenja krivičnog djela. Žrtva ima pravo na naknadu štete u slučaju počinjenja krivičnog djela nad njom. Njoj treba biti obezbjeđena adekvatna materijalna i moralna satisfakcija, i to je njeno pravo. Država je naprikladniji izvor za naknadu štete žrtvama, naravno pored počinitelja KD.

10. Objasnite naknadu štete prema postulatima građanskog prava (materijalna i nematerijalna šteta)?
 -  Materijalnu štetu u okviru krivičnog postupka moguće je ostvariti samo ukoliko se radi o imovinskom deliktu kojim je određena vrijednost stvar ili oštećenja. Nematerijalna šteta - žrtva se upućuje na parnični postupak kao uobičajan način za ostvarivanjem zahtjeva za naknadu štete.

11. Kojim zakonom u Bosni i Hercegovini je uređena materijalna i nematerijalna naknada štete?
Krivičnim Zakonom BiH
Zakonom o obligacionim odnosima
 

12. Objasnite kompenzaciju?
 - Kompenzacija predstavlja nadoknadu štete i bila bi adekvatna satisfakcija za efekte viktimizacije koji su nastupili za žrtve zločina. Kompenzacija tako može predstavljati adekvatnu nadoknadu za štetu koju osoba ili žrtva trpi kao posljedicu zločina, te posebno za materijalne štete koje su nanesene na imovini žrtve usljed izvršenja zločina.

13. Objasnite procjenu stepena viktimizacije ili efekta viktimizacije?
- Efekti viktimizacije teško pogađaju: siromašne, bespomoćne, invalide i društveno izolovane. Nekada su posljedice viktimizacije dugotrajne. Zakon poznaje tri kategorije ličnih patnji: povreda života, povreda tijela i zdravlja, te povredu slobode.

14. Kakva može biti imovina i u vezi s tim na koji način se vrši procjena naknade za oštećenu imovinu?
 -  Imovinu čine stvari i ekonomske vrijednosti koje su predmet nečije imovine. Gubitak imovine može biti kompenzovan ali prije toga treba utvrditi legalno pravo na imovinu.

15. Kakva može biti svojina i kako kompenzirati povredu svojine?
 - Svojina može biti lična ili društvena te predstavlja vid imovine. Imovina može biti pokretna i nepokretna. Povredu svojine možemo kompenzirati tako što ćemo za oštećenu, uništenu ili otuđenu svojinu tražiti istu svojinu ili neku drugu uslugu iste ili slične vrijednosti.

16. Definiraj kaznu?
 - Kazna predstavlja opštu moralnu osudu i društveno-etički ukor koji društvo upućuje učiniocu zbog učinjenog krivičnog djela. Kazna je odgovor na neposlušnost, to je sankcija koja slijedi ukoliko se ne proštuju neka pravila, koja krše norme jednog društva, kazna je sankcija za počinitelja koji je izvršio KD. 



17. Objasni legalnu pravdu?


Čista legalna pravda može se okarakterisati kroz 4 odlike, a to su:
1.      Zakoni treba da budu jasni koliko god je to moguće, da bi se smanjila mogućnost daih sudvi tumače, nije potrebno govoriti da će uvijek biti mjesta za slobodnu ocjenu suda, ali je tada sloboda sudija i činovnika da odlučuju o tome šta zakon implicira mnogo manja no sloboda zakonodavca da odlučuje o tome kakav će zakon biti;
2.      Sudstvo treba da bude odvojeno od ostalih organa vlast, osim u slučaju jednog malog broja prestupa, tako da je više nego očigledno da radi objektivnosti i legaliteta nema nikakvog mjesta za vojne sudove;
3.      Profesionalne sudije treba da slučajeve dobijaju nasumice kako bi se spriječilo da vlada bira „pouzdane“ sudije za „osjetljive slučajeve“, a sudije i porotnici treba da budu nepristrasni kada tumače zakon.
4.      Legalna pravda se mora pridržavati sljedećih principa zakonom propisanog sudskog postupka,sto podrazumjeva da:
1.      suđenje treba da bude javno
2.      pravo svake od strana na izbor svog advokata
3.      pravo na žalbu
4.      nikakvo retroaktivno zakonodavstvo
5.      poštovanje propisa o zastarjevanju
6.      određivanje pojedinačne krivice
7.      pretpostavka nevinostikoja tereet dokaza stavlja optužbi
8.      pravo na brzo suđenje, jer je odloena pravda uskraćena pravda
pravo na potrebno premišljanje prije donošenja presude, jer je brza pravda takođe uskraćena pravda



18. Objasni administrativnu pravdu?
  - Administrativna pravda, tj., činjenje javne administracije, bliska je legalnoj pravdi ako se na sankcije može žaliti sudu. Stoga su i principi ili načela za realizaciju ove pravde isti kao i kod legalne pravde


19. Objasni tranzicionu pravdu?
 -Poslije tranzicije se javljaju organizatori i zastupnici tranzicione pravde ili promoteri. U njih spadaju politički akteri koji donose odluku da započnu čišćenja, suđenja i reparacije i laički elementi (porotnici, komiteti oslobođenja) koji mogu bitiuključeni u sprovođenje njihovih odluka. Žrtve rata satisfakciju sa pomirenjem nakon okončavanja konflikta osvaruju putem tranzicione pravde, a sa kojim je u vezi administrativna pravda. Ova pravda se odnosi na pomirenje i naknadub štete žrtvama rata. 

20. Objasni teoriju restitutivne pravde Margery Fry!
 - Ona je u jednom novinskom članku iz 1957. godine predložila da obeštećenje bude jedan oblik osiguranja koje bi društvo garantovalo time što bi poreski obveznici u tome sudjelovali jer su svi oni izloženi opasnosti od zločina. Njen je argument bio: ako država ne dopusti građanima da zahtijevaju individualnu osvetu, ili obeštećenje, tada ržava treba preuzeti odgovornost za svoje propuste u zaštiti njenih građana od kriminalnih čina njihovim obeštećenjem od takvih događanja. (s)

21. Objasni “teoriju osiguranja” prema kojoj žrtve trebaju dobiti obeštećenje - Velika Britanija!
 -
Nedužne žrtve zločina ne smiju biti ograničene u pravu na obeštečenje, dok se ovi zahtjevi mogu reducirati ukoliko se utvrdi da je ponašanje žrtve doprinijelo izvršenju krivičnog djela. U svim sistemima kao najveća prepreka za teoriju obeštečenja pojavljuju se troškovi. Radi toga su države prinuđene da se služe selektivnim restrikcijama koje se pojavljuju u svim državnim programima o obeštečenju žrtava.

22. Objasni “teoriju dobročinstva”, koja nalaže obeštećenje od države samo u izuzetnim slučajevima ili kada je riječ o siromašnim žrtvama - USA!
 - U SAD-u žrtva mora dokazati loše finansijsko stanje prije nego što zahtjev za obeštećenjem uzme u razmatranje. Zakon o obeštećenju u SAD-u usvojen je na sljedećim argumentima : 1. pravo građana na obeštećenje jer je država garant zaštite njegovih prava, 2 ) obeštećenja žrtava proizilaze iz prava i potrebe čovjeka da mu društvo omogući odbranu, jer zabranjuje privatnuosvetu i 3) programi obeštećenja pospješuju saradnju s policijom, a time posredno utiču i na povećano stimuliranje prevencije zločina.

23. Objasni Francuski model (action civil) ili athezioni postupak!
 -Francuski model podrazumjeva podnošenje tužbe krivičnom sudu od strane žrtve. Taj postupak je sasvim jasan i objekivan,ali je problem što većina žrtava nije u materijalnoj mkogućnosti da ga realizira. Stoga, sve države koje su ovaj model prihvatile, dužne su obezbjediti oštećenom finansijsku potporu ili besplatnu stručnu pomoć. Sem krivičnog procesuiranja vrlo je često vođenje i građanske parnice. 

24. Objasni Probacijski model ili postupak zaštitnog nadzora (i uvjetne osude)!
 - Probacijski model predstavlja retituciju od strane počinilaca a što je uslov za njegovo odpuštanje.Prednost mu je u iznalaženju i obezbjeđivanju finansijskih sredstava. Sem toga, ovaj način odštete je zanimljiv i izazvan obostrano: za žrtvu jer olakšava restitucij, a počiniocu se smanjuje zatvorska kazna sa uvjetom.

25. Objasni Engleski model (compensation orders) ili isplata kompenzacije oštećeniku!
 - Engleski model je praktičan i i u suštini apsolutno prihvatljiv. Naime, sudija umjesto kazne izdaje nalog počiniocu da isplati kompenzaciju žrtvi. Sve je veće interesovanje žrtava za ovim modalitetom, jer se direktno obeštećuje. Sem toga postoji komplementarnost između žrtve i pravosuđa. Žrtva je inače pod direktnomingerencijom pravosuđa, koje joj omogućava aktivnu ulogu u procesu i svestranu pomoć u svim vidovima.

26. Evropski pravni osnov za naknadu štete žrtvama!

·  UNCITRAL-ov model Zakona o međunarodnom trgovačkom mirenju;
· Preporuka R(98)1 o porodičnom posredovanju- Vijeće Evrope;
·  Preporuka R(99)19 o kaznenim predmetima- Vijeće Evrope;
· Preporuka R(2001)9 o alternativama parničnom postupku između pravnih tijela i privatnih stranaka- Vijeće Evrope;
·  Preporuka R(2002)10 o medijaciji u građanskim predmetima- Vijeće Evrope.
 

27. Objasnite način utvrđivanja naknade štete za žrtve u Bosni i Hercegovini!
 -  Naknada štete se utvrđuje prema propisu kojim se uređuju obligacioni odnosi, a ministar odbrane donosi propise kojim se reguliše postupak i nadležnost za odlučivanje, a konačno rješenje o naknadi štete predstavlja izvršnu vlast!

28. Objasnite vansudsku nagodbu u Bosni i Hercegovini!
 -To je način rješavanja spora bez pokretanja krivičnog postupka, ona je povoljnija od tradicionalnog krivičnog postupka, jer nema stigmatizacije počinitelja. Vansudska nagodba se ostvaruje medijacijom u BiH. To je vansudski alternativni način rješavanja sporova u kojima medijator posreduje između osoba u konfliktu, ali ne na način da predlaze rješenja, već samo da pomogne žrtvama da konflikt riješe na adekvatan način.
 

29. Objasnite restitutivnu pravdu ili postupak medijacije u Bosni i Hercegovini!
- Medijacija je dobrovoljni vansuski postupak, alternativni način rješavanja sporova. Medijacija je model restorativne pravde koji se primjenjuje u BiH.

30. Pravni osnov za ostvarivanje restitutivne pravde u Bosni i Hercegovini!

 - Zakon o postupku medijacije
 - Zakon o krivičnom postupku
 - Zakon o izvršnom postupku
 - Zakon o parničnom postupku
 - Porodični zakon FBiH

Nema komentara:

Objavi komentar