srijeda, 15. svibnja 2013.

Savremena tehnika i tehnologija sigurnosti


1. Navedi i objasni faze u istorijskom razvoju postupaka za sprečavanje krivičnih djela i pronalaženje njihovih izvršilaca.
Prva faza u razvoju kriminalističke tehike naziva se "intuisticka". To je faza bez organizovanog sistema razriješavanja KD, gdje je postupak bio prepušten empiriji, tj. sposobnosti i intuiciji zainteresovanih subjekata. Tu praktično nije ni bilo kriminalističke tehnike, osim ako se tu ne ubroje sredstva kamuflaže u zasjedama, neke vrste zamki i sl.
Druga faza je "misticna", jer se čitav postupak zasnivao na mističnim vjerovanjima kao npr, da se nevino lice neće opeći ako izvadi predmet iz vrele vode, ulja ili uhvati usijani predmet. Ovdje se kriminalistička tehnika sastojala u pripremi takvih predmeta. Ove metode su se primjenjivale i u našim krajevima i u prošlom stoljeću.
Treća faza je tzv. "zakonska faza". Tu je društvo zakonima regulisalo šta se smatra dokazom. "Kraljica dokaza" je priznanje osumnjičenog, bez obzira na to kako je to priznanje dobijeno, pa su se razvile metode iznuđivanja priznanja. Često su ovim metodama bili podvrgavani i svjedoci. Može se zaključiti da je razvoj i upotreba metoda i sredstava za pribavljanje - iznudu priznanja predstavljalo kriminalističku tehniku.
Četvrta faza je faza slobodnog sudijskog uvjerenja, koju karakteriše prodor principa materijalne istine. Ona se stavlja iznad priznanja i svjedočenja, a može se utvrditi samo primjenom naučnotehničkih metoda. Početak ove faze razvoja kriminalističke tehnike se poklapa vremenski sa periodom izuzetnog razvoja prirodnih i tehničkih nauka (kraj 19.stoljeća).

2. Navedi situacije u kojima se obavljaju poslovi zaštite osoba koje se štite na osnovu odredbi Pravilnika o zaštiti osoba koje obavljaju najviše državne funkcije. Navedi tehnička sredstva koja se u pojedinim situacijama primjenjuju.
Na osobe koje se štite primjenjuju se mjere zaštite:   a) u mjestu stalnog boravka – rezidencija     b)u pokretu     c) na radnom mjestu     d)na mjestima gdje se vrši posjeta.
Sredstva koja se mogu primjenjivati radi zaštite osoba u rezidenciji i na radnom mjestu podrazumijevaju:       1)mehaničku i tehničku zaštitu kojom se signalizira neovlašten ulazak u štićeni prostor i dojavljuje na centralni dojavni sistem,         2)tehničku zaštitu kojom se prati kretanje u štićenom prostoru i pojedinačno štićenim prostorijama (kontrola prolaza i video nadzor) uz video zapis,              3)zaštitu pojedinačnih vrijednosti pomoću specijalnih kasa, trezora i sl.,            4)integralnu zaštitu s najmanje jednim lokalnim nadzornim mjestom i sistemom veze sa osobama koje vrše fizičko obezbjeđenje na štićenom objektu,               5)stalna kontrola vode, zraka, pića i hrane na prisustvo hemijskih i biloških otrovnih supstanci te prisustvo radioaktivnih materija,               6)Plan sanitarne i RHB zaštite            7)sigurnosni Plan postupanja i procedure u slučajevima pretpostavljenih incidentnih situacija             8)brižljivo planirana ruta kretanja, rezervnih ruta i plan postupanja u slučaju akcidentnih situacija 9)fizičko osiguranje duž trase puta              10)vozilo „čistač“,  blindirano vozilo, vozilo pratnje, tehničko vozilo, sanitetsko vozilo, protiv-snajperske snage i dubinsko osiguranje.
Sredstva koja se mogu primjenjivati radi zaštite osoba prilikom službenih posjeta podrazumijevaju:           a)kontradiverzioni pregled prostora kojim će se kretati ili boraviti tokom posjete           b)sredstva lične zaštite protiv zrna iz vatrenog oružja c)neprobojne staklene pregrade         d)RHB zaštita        e)plan evakuacije u slučaju neposredne opasnosti od napada

3. Situacije u kojima se kao element tehničke zaštite, u sigurnosne svrhe, koristi video-nadzor:
Video-nadzor kao sredstvo tehničke zaštite ima široku upotrebu. Koristi se za zaštitu osoba koje obavljaju najviše službene funkcije, za njihovu zaštitu u rezidenciji ili na radnom mjestu. Pomoću video nadzora se može otkriti neovlašteni ulazak u štićeni prostor i može se pratiti kretanje u okviru tog prostora. Koristi se i u saobraćaju, na masovnim skupovima, sportskim terenima, kao i protuprovalnim mehanizmima u privatnim okolnostima, tržnim centrima i slično.

4. Navedi ciljeve terorističkog napada, kako se postižu i koja se sredstva koriste.
Teroristički napad podrazumijeva oružanu akciju uz primjenu vatrenog oružja ili eksplozivnih sredstava radi eliminacije političkih protivnika ili njihovih pristalica uz nanošenje masovnih žrtava i izazivanje straha. Najčešće se vrše napadom na određene ličnosti, njihove pristalice, značajne objekte, mjesta gdje se vrši masovno okupljanje ljudi. Skoro uvijek iza napada objavljuje se u medijima svrha napada i izvršilac te iznose političke kvalifikacije i zahtjevi.
Najčešći pojavni oblici vršenja terorističkog napada bili su:
Podmetanje eksplozivnog sredstva (auto-bomba) u neposrednoj blizini značajnog objekta čijim će rušenjem i izazivanje masovnih žrtava uputiti ozbiljnju prijetnju državnoj upravi i izazvati strah. Pored primjene ubojnih sredstava kao što su eksplozivne naprave i bombe teroristički napadi su vršeni i primjenom hemijskih, bioloških i nuklearnih sredstava.
Pored bioloških agensa korištena su radiološka sredstva za izazivanje straha i stradanje ljudi. Hemijski napad predstavlja oslobađanje toksičnih gasova, tečnosti ili čvrstih materija koji mogu zatrovati okolinu (zemlja voda zrak). Nuklearni napad podrazumijeva eksploziju nuklearne bombe kojom prilikom se razvija visoka temperatura, jak udarni takas i bljesak.  Biološki napad predstavlja oslobađanje opasnih toksina, bakterija i virusa. Ove tvari moraju u čovjeka ući inhalacijom, preko oštećenja na koži ili putem hrane da bi mogli djelovati na zdravlje.
Pisma koja su sadržavala prah antraxa, poznatog biološkog agensa (spore) izaziva smrtonosnu bolest crni prišt.
Pored specijaliziranih jedinica za borbu protiv terorista, tehnička sredstva koja se u tu svrhu mogu koristiti podrazumijevaju:        a)Sredstva za otkrivanje, praćenje i dokumentiranje aktivnosti terorističke organizacije             b)Sredstva za borbu protiv terorista                      c)Sredstva za pronalazak i eliminaciju eksplozivnih naprava


5.Metode i sredstva za sprečavanje terorističkog napada u situacijama:
a) na masovnom skupu - Fizičko obezbjeđenje, video nadzor, rendgeni, ručni metal detektori, kontraobavještajne informacije, plan obezbjeđenja skupa.
b) u objektu u kojem su smještene državne institucije - Mehanička i tehnička zaštita kojom se signalizira neovlašten ulazak u štićeni prostor i dojavljuje na centralni dojavni sistem, tehničku zaštitu kojom se prati kretanje u štićenom prostoru i pojedinačno štićenim prostorijama (kontrola prolaza i video nadzor) uz video zapis. Fizičko obezbjeđenje objekta, video nadzor, metal detektor vrata, rendgen,  ručni metal detektor, identifikacija putem ličnih dokumenata, elektornske ključ kartice....
c) na putnoj komunikaciji - Biohemijski detektori, roboti, stacionarni detektori za osiromašeni uranijum, video nadzor, satelitsko praćenje....

6. Sredstva i njihov način korištenja, koja pored eksplozivnih naprava koriste teroristi za vršenje terorističkog napada.
Pored primjene ubojnih sredstava kao što su eksplozivne naprave i bombe teroristički napadi su vršeni i primjenom hemijskih, bioloških i nuklearnih sredstava.
Pisma koja su sadržavala prah antraxa, poznatog biološkog agensa (spore) izaziva smrtonosnu bolest crni prišt. Pored bioloških agensa korištena su radiološka sredstva za izazivanje straha i stradanje ljudi. Hemijski napad predstavlja oslobađanje toksičnih gasova, tečnosti ili čvrstih materija koji mogu zatrovati okolinu (zemlja voda zrak). Nuklearni napad podrazumijeva eksploziju nuklearne bombe kojom prilikom se razvija visoka temperatura, jak udarni takas i bljesak. Biološki napad predstavlja oslobađanje opasnih toksina, bakterija i virusa. Ove tvari moraju u čovjeka ući inhalacijom, preko oštećenja na koži ili putem hrane da bi mogli djelovati na zdravlje.

7. Sredstva koja se koriste za pronalazak i eliminaciju eksplozivnih naprava.
Detektori za metal, primjena metoda zrakoplovnih daljinskih istraživanja u humanitarnom protuminskom djelovanju, otkrivanje tragova eksploziva metodom MEDDS i uređajem FIDO, otkrivanje mina brzim i sporim neutronima, pronalaženje minskoeksplozivnih naprava pomoću pasa, detektor za akustično otkrivanja mina, Napredni globalni sustav za eliminaciju protupješačkih mina – ANGEL, Mjerenje dielektričnih parametara tla, mehaničko razminiranje itd...

8. Navedi način provale u stambene objekte i tehnička sredstva za sprečavanje provale.
Prema načinu izvršenja u stambene objekte možemo provable podijeliti gdje se napadaju: vrata, brave, reze, katanci, prozori, rešetke na prozorima vratima i ostalim otvorima. Probijanje zidova, podova, plafona, krovova te upadi kroz druge otvore kao i fingirane provale.
Tehnička srestva za sprečavanje provala su: alarmini sistemi, video-nadzor i kamere, kao i detektori pokreta, toplote, sile i slično. A najbolja zaštita za sprečavanje provala može biti posjedovanje dobrog i rasnog psa čuvara ili angažovanja ljudi-čuvara.

9. Navedi načine otvaranja prostorije koja je zaključana cilindričnom bravom i način provale kroz izlog prodavnice.
Otključavanje brava posebno izrađenim napravama i nasilnim putem.  Razvaljivanje vrata na silu, udaranjem nogom, korištenje metalnih poluga i pajsera za razvaljivanje vrata i lomljenje cilindara i jezička cilindra. Odvijač ili slična tanka metalna čvrsta poluga se stavi između jezička brave i dovratka i sistemom poluge se jezičak brave gura u položaj "otvoreno" a možemo koristiti i tehniku “češljanja” brave.
Razbijanje stakla na izlozima se obavlja na sličan način kao i kod prozora, a najčešće bacanjem cigle, kamena i sl. u izlog. Ponekad, kada žele razbiti samo dio izloga, koriste kanap natopljen petrolejom kojeg zategnu pomoću ekserčića dijagonalno u uglu izloga i zapale. Kad kanap izgori, dio stakla se lahko istisne. Kada se vrši fingirana provala, tada se obično iz prostorije vrši razbijanje stakla. Radi toga je potrebno pregledati svako razbijeno staklo radi utvrđivanja pravca djejstva sile, a rezano radi određivanja strane sa koje je rezano. Rešetke na prozoru i izlogu se uklanjaju odvaljivanjem dijela ili cijele rešetke, odšarafljivanjem rešetke, siječenjem dijela rešetke ili razmicanjem šipki. Za razmicanje šipki i odvaljivanje rešetke se koriste gvozdena i drvena poluga, ćuskije, automobilske dizalice i sl. Za odšarafljivanje se koriste odvrtači (odvijači, ključevi itd.), a za rezanje testere i turpije za metal, makaze za sječenje željeznih šipki itd. Na licu mjesta mogu ostati reljefni tragovi od alata koji je korišćen ili njegovi dijelovi (komadi), tragovi boje, metalna piljevina (prikuplja se magnetom), tragovi od počinioca.

10. Na koji način dinamicki elektricitet može izazvati pozar i navedi tehnicka sredstva koja se mogu koristiti za sprecavanja sirenja požara.
Dinamicki elektricitet je pojava kod koje dolazi do kretanja elektriciteta kroz provodnik kao posljedica razlike potencijala između dva provodnika. Dinamicki elektricitet može izazvati pozar zbog kratkih spojeva, preopterećenja instalacija, velikih prelaznih otpora, varničenje i električni luk kao i toplotno dejstvo električnih uređaja.
Za sprecavanje pozara koriste se detektori za dim i alarm za požar. Zatim, protivpožarni aparati sa vodom, prahom, pjenom ili ugljendioksidom.

11. Na koji način mehanička energija trenja i udara može izazvati požar i navedi tehnička sredstva koja se mogu koristiti za sprečavanja širenja požara.
Trenje ili udar mogu iz nekih čvrstih materijala, kao što su čelik i sl., izazvati iskakanje iskri, tj., varničenje. Te iskre su sitni komadi metala koji se uslijed trenja otkidanju od njega i mogu dostići 1.500 C. Takve iskreno mogu zapaliti lakozapaljive tečnosti, gasove i sl.

12. Navedi elemente potrebne za planiranje sprečavanja nemira prilikom masovnih demonstracija.
U vrijeme eskalacije nereda i nekontroliranog ekstremnog ponašanja i neposrednog suočavanja sa masom razjarenih građana iIi pobunjenika, primarni zadatak komandanta policijskih snaga je da što prije uspostavi mir i normalizuje stanje (u naselju ili regionu),  jer manji neredi mogu nekontrolirano i stihijski prerasti u nasilničko ponašanje i pobunu.
Koliko je značajno za policijskog komandanta da ima pravovremenu informaciju o incidentima koji mogu predstavljati povod za ispoljavanje nekontrolisanog nasilja, isto je tako važno, ako ne i važnije da u tom trenutku ima razvijenu komandnu strukturu i snage za intervenciju raspoređene na najpogodnijim mjestima, odakle mogu pravovremeno i uspješno intervenisati.
Iskustvena saznanja ukazuju na veliku vjerovatnoću da neka mirna okupljanja, pod određenim okolnostima prerastu u nasilno ponašanje. Imajući to u vidu, policijske snage trebaju stalno vršiti procjenu sigurnosne situacije kako bi se blagovremeno poduzele odgovarajuće mjere u smislu primjene ljudskih resursa i tehničkih sredstava da u slučaju eskalacije mirnih demonstrativnih javnih istupanja u masovno nasilničko i rušilačko ponašanje, ne dođe do povređivanja ili gubitaka života kod učesnika u ovim događajim.
Naravno, planira se i primjena sile, koja se dozira prema intenzitetu zbivanja i reagovanja mase. Policija uvijek treba da vodi računa da ne upotrebi prekomjenu prinudu i silu, odnosno da ne izazove nepotrebne žrtve, povređivanje iIi teško ranjavanje, te da spriječi rušenje i uništenje imovine građana.
Ako dođe do eskalacije nasilja i nekontroliranog ponašanja, policija na raspolaganju ima više opcija za suzbijanje nereda i sprečavanje sukoba sa pobunjenom masom.

13. Navedi elemente taktike za sprečavanje uličnog nasilja i tehnička sredstva koja se mogu koristiti u te svrhe.
a)"strategijsko povlačenje"         b) uz pomoć neubojitih oružja (suzavca, gumenih metaka, žičanih prepreka, vodenih topova, ljepljivih masa ili pjene i dr. ), i vozila za razbijanje demonstracija  pokuša da razdvoji najopasniju masu (rulju) brzom i odlučnom akcijom, čim masa počne da pokazuje znakove destrukcije i nereda
     c)sačekati dalji razvoj situacije
Pored uvježbanih policijskih snaga neophodna je odgovarajuća oprema kako bi se ovi visoko-rizični poslovi uspješno obavili. Komplet opreme treba sadržavati zaštitu od nadražljivih gasova, zaštitu od čvrstih i oštrih predmeta, te efikasna sredstva za komandovanje i međusobnu komunikaciju. Također, neophodna je oprema za zaprečavanje prilaznih puteva i komunikacija kao i za usmjeravanje kretanja mase. U ovakvim prilikama koriste se i sredstva za obilježavanja učesnika u nemirima. To su uglavnom određene fluorescentne boje kojima se prskaju učesnici.
Koristeći neposredni kontakt, odnosno pomoću megafona ili razglasnog uređaja na motornim vozilima, lokalni organi vlasti, ili lica koja uživaju autoritet, mogu da posreduju između nasilnika i njihovih predvodnika.

14. Navedi definiciju pojma „saobraćajna nesreća“ i objasni elemente bezbjednosti drumskog saobraćaja kao i tehnička sredstva za unapređenje sigurnosti pješaka.
Pojam - Saobraćajna nezgoda je događaj (sudar, udar, slijetanje, gaženje, iskliznuće, prevrtanje i dr.) koji se desio na javnoj površini za odvijanje saobraćaja u kojem je učestvovalo najmanje jedno vozilo u pokretu. Saobraćajne nezgode mogu nastati uslijed djelovanja subjektivnih i objektivnih elemenata. Subjektivne elemente čini čovjek, dok u objektivne elemente ubrajamo vozilo, cestu i okolinu.
Tehnička sredstva za unapređenje sigurnosti pješaka su: pješački prelazi, ležeći policajci, semafori, trotoari, nadzemni i podzemni prelazi i slično.

15. Tehnička sredstva koja se koriste za unapređenje bezbjednosti saobraćaja.
Tehnička sredstva za unapređenje bezijednosti saobraćaja su: putevi, ceste, trotoari, nadzemni i podzemni prelazi za pješake, saobraćajni znakovi, semafori, alkotest, test za drogu, radari za prekoračenje brzine, pješački prelaz, ležeći policajac, svjetlosna upozorenja, sigurnosni pojas za vozača automobilima kao i ostale putnike.

16. Navedi grupe opreme koja se koristi u obavljanja kriminalističko-tehničkih poslova i opiši sadržaj i namjenu opreme za sinjaletičku obradu lica.
Za obavljanje kriminalističko-tehničkih poslova i zadataka potrebno je raspolagati odgovarajućom opremom, koju možemo podijeliti u više grupa, i to:    a)oprema za vršenje uviđaja;       b) oprema za sinjaletičku obradu lica i registraciju;     c)oprema fotolaboratorije;        d)oprema za pregled i obradu tragova;         e)oprema za primjenu operativnih kriminalističkih metoda;          f)oprema istražne kriminalističke tehnike.



17. Navedi i opiši sadržaj opreme koja bi se koristila prilikom uviđaja na licu mjesta provale u trgovački centar.
Oprema za rasvjetu na licu mjesta, pribor za mjerenje i skiciranje, oprema za fotografisanje lica mjesta, oprema za pronalaženje, izazivanje i prikupljanje tragova, oprema za fiksiranje tragova, oprema za izuzimanje i arhiviranje dokaza. Takođe, trakama se ogradi lice mjesta. Upotrebom ove opreme obezbjeđuje se da na lice mjesta ne ulaze novlaštena lica i da se zaštite tragovi KD-a.

18. Oprema i pribor koja se koristi za obezbjeđenje lica mjesta nekog događaja.
Upotrebom ove opreme obezbjeđuje se da na lice mjesta ne ulaze neovlašćena lica, da se zaštite tragovi krivičnog djela te da se, u nekim slučajevima, zaštite članovi uviđajne ekipe od moguće nesreće (npr. pri vršenju uviđaja kod saobraćajnih nezgoda postoji mogućnost takve nesreće da zbog neoprezne vožnje drugo vozilo udari nekog od članova ekipe). U ovu vrstu opreme spadaju: konopci ili trake sa stalcima, kupe, piramide, trokutovi, treptači, putni (saobraćajni) znaci, naljepnice, i sl.
Za zaštitu tragova se koriste prekrivači od plastične mase, platna i dr.
Pored navedene opreme, u težim slučajevima se upotrebljavaju pokretni semafori (radi regulisanja saobraćaja), prenosne ograde itd. Na ovim predmetima trebaju biti vidljive oznake sa upozorenjima o zabrani pristupa neovlašćenim osobama na ograđeni prostor ili usmjeravanje kretanja pješaka i vozila u određenom pravcu, zatim oznake policije ili druga potrebna obavještenja. Ova oprema treba biti vidljiva noću (bilo što osvjetljava ili što je obojena fluorescentim, odnosno fosforescirajućim bojama).

19. Navedi koji su elementi i aktivnosti u provođenju trgovine ljudima.
Trgovina ljudima je jedna od najvećih i najprofitabilnijih globalnih kriminalnih aktivnosti, zajedno sa trgovinom narkoticima, oružjem i pranjem novca. Lanac trgovine ljudima podrazumijeva faze: regrutovanja, tranzita žrtve i eksploatacije žrtve.
Trgovina ljudima ima sva obilježja krivičnog djela organiziranog kriminala i obuhvata slijedeće aktivnosti: vrbovanje, prevoženje, prebacivanje, predaja, prodaja, kupovina, posredovanje u prodaji, skrivanje i držanje lica. Prilikom izvršenja ovih radnji koristi se: sila, prijetnja, zabluda, zloupotreba ovlaštenja i povjerenja, zloupotreba odnosa zavisnosti i teških prilika drugog, zadržavanje ličnih isprava kao i davanje ili primanje novca ili druge koristi.

20. Tehnička sredstva koja se mogu koristiti za otkrivanje i sprečavanje krivičnih djela trgovine ljudima.
Pored operativno taktičkih mjera u cilju otkrivanja i sprečavanja trgovine ljudima, koriste se i savremena tehnička sredstva kojima se otkrivaju falsifikovani ili krivotvoreni dikumenti, vrši kontrola prometa roba i ljudi u prekograničnom prometu, te vrši nadzor državne granice i graničnih prelaza.
Softveri, biometrijski pasosi, dokumenti licni, uredjaji za prepoznavanje falsifikovanih dokumenata, granična patrola, zidine ( ograde ), helikopteri, biometrijski softveri i uredjaji.

Nema komentara:

Objavi komentar