subota, 4. svibnja 2013.

Zašto da hranimo ubice, silovatelje, teroriste, prevarante i ostale zatvorenike !?

Posljednjih godina broj zatvorenika je enormno porastao. Mnogo je faktora i uzroka ovom fenomenu. Međutim, paralelno se trebalo raditi i na poboljšanju uslova i uvjeta života u samim zatvorima. U svijetu su ekonomski jake zemlje uspjele koliko-toliko da urade na modernizaciji zatvorskog sistema, zatvora i sl.

Amerika k'o Amerika - u svemu su u TOP5. Tako i u ovom segmentu. Oni izdvajaju najviše novca za zatvore i cijeli zatvorski sistem. Istina, imaju i najveći broj zatvorenika. Da bi im obezbijedili neke minimalne standarde - troše se pečat u opštini :) Informacija da jedan zatvorenik u zatvoru Guantanamo SAD košta 900.000 dolara je procurila u javnost nakon štrajka glađu zatvorenika. Tako dobijemo cifru od 150 miliona američkih dolara koji na godišnjem nivou košta "amere" za taj zatvor koji se nalazi na Kubi. Guantanamo je najskuplji zatvor za održavanje na svijetu.

Eh, što to treba "pametnim" amerima, bog sami zna. Lijepo Titino doba. Pošalji go*na na Goli, odvedi ga da tuca kamen, da radi nešto, a ne da sjedi i dr*a qrac u ćeliji uz svu moguću pažnju i nadzor. Živimo u vrijeme ekstremnog kapitalizma i sve je izvjesnije da će se vremenom zatvori početi privatizovati. Nekome će ove ideje zvučati ludo i glupo, ali zaista postoji mnogo uvaženih "glavonja" koji razmišljaju kako ovo da sprovedu u djelo. Mog nekog doprinosa ostvarenju te ideje ovim člankom neće biti. Ali će oni koji budu ovo čitali bar biti upoznati o čemu se razmišlja i šta se planira uraditi po ovom pitanju. 

Da bi privatizacija zatvora počela, mnogo toga se treba promijeniti. Prije svega zakoni, podzakonski akti, kao i sami ljudi, odnosno njihovo razmišljanje. Zašto da budžetski poreznici plaćaju lagodan zatvorski život "mentolu" koji je silovao pola dječijeg vrtića. Zašto da serijske ubojice i lopove častimo plazmama i da uživaju u finalu Lige prvaka uz najkvalitetnije slike. Zaje*i!!!

Dao bih ya to njima sve, ali pod uslovom da sami zarade. Zatvore je potrebno urediti na taj način da svaki zatvorenik ima svoj "posao" i zaduženje. Da privređuje, da radi ono što zna i da mu se da šansa da nauči nešto novo i korisno po njega samog, po taj zatvor i u cjelini po društvo.


Neki od banalnih primjera:

Poljoprivredni zatvor
Organizovati ga tako da zatvorenik koji zna, koji se razumije i koji hoće da radi - da mu se omogući to. Specijalizirati zatvor na taj način da se opremi potrebnom opremom i sistemski uredi da bi taj zatvor mogao napraviti novi proizvod, hajmo reći krompir. Da taj krompir proda, pa da od tog istog krompira "živi".

Tec zatovor 
Ime nije bitno - bitno je ono što će se raditi tu. Mnogo je onih koji se razumiju u kompjutere i sve vezano za tehnologiju. Zašto takvu individuu držati u ćeliji 3 sa 3 kada možemo od njega imati svi koristi. Opremiti, specijalizirati par prostorija za takvog genija uz stručni nadzor, da se napravi, istražuje i ispituje nešto korisno.

Trenutno mozak ne želim umarati naučnom fantastikom, ali to je jedna realnost prema kojoj se mora ići. Kada bi jedan milijarder ili neko napravio specijalizirani zatvor (bilo kojeg tipa) i zatim od države zatražio da se "brine" o 200 zatvorenika koji moraju izdržavati kaznu od 5 ili 10 godina i više, te da im se za to plati, recimo 50% onog iznosa kojeg bi država ionako morala da da za njegov boravak u zatvoru, onda su nam ti "specijalizirani" zatvori sve bliži. Državi dobro dođe, za pola para manje ---> problem manje :)

I kada bi taj neki zatvorenik, neki poljoprivrednik (igrom slučaja, zna oko toga) uz stručni nadzor i sva ta ljudska prava te silna evropska i svjetska go*na, uspio na kraju godine kada se podvuče crta bude na nekoj pozitivnoj NULI, onda se ovaj proces specijaliziranih privatnih zatvora isplati.

Da ne bude sve krompir, luk i grah, oko kojih se možda vrte male cifre, uzmimo na primjer jednog inžinjenera mašinstva ili nešto slično. Nekog izumitelja, naučnika ili nešto u pola kao Ajnštajn. Jednim svojim projektom, odnosno, prodajom nečega njegovog, profitirali bi mnogi, a najviše vlasnik/ci zatvora. Tako da tom jednom pojedincu, geniju koji je nekad, negdje zaje*'o - sada može imati život bolje nego "vani" a da država plaća upola manje ili čak i nikako, kao i da se ne brine o njemu.

Mnogo toga je u igri i zaista se o tome da pričati i raspravljati. 

Nema komentara:

Objavi komentar