nedjelja, 4. ožujka 2012.

Kriminologija

Kriminologija je nauka o zločinu - (lat. crimen - zločin). Kriminologija je nauka koja izučava kriminalitet kao negativnu društvenu pojavu. U najopštijem smislu kriminologija je nauka o zločinu. Ovaj termin je prvi upotrijebio francuski antropolog P. Topinard u svom djelu "Antropologija" 1879.g., označavajući kriminologiju kao nauku o proučavanju zločina.

Kriminalitet je veoma stara društvena pojava i za nju se zanimaju mnoge nauke kao što su: pravna nauka, sociologija, psihologija, psihopatologija, antropologija, fenomenologija i dr. Proučavajući kriminalne probleme sa raznih aspekata vremenom su se razvile i posebne kriminološke discipline kao što su: kriminalna antropologija, sociologija, psihologija, politika, etiologija, fenomenologija i druge koje ne nose predznak "kriminalne" kao što su: viktimologija, penologija i sl.

Koncepcija kriminologije ima onoliko koliko ima i samih kriminologija. S obzirom da postoji različito definisanje pojma kriminologije u teoriji postoje različiti pokušaji određenja kriminoloških područja i disciplina. Po tome kriminologija kao grupna nauka dijeli se na teorijske i aplikativne discipline. U teorijske - prema njima spadaju: kriminalna sociologija, krim. antropologija, krim. psihologija, krim. psihopatologija i penologija. Aplikativna ili primjenjena kriminologija obuhvata kriminalnu politiku, krim. profilaksu i kriminalistiku.

Uži pojam kriminologije predstavlja kriminologiju kao nauku koja se bavi izučavanjem etiologije i fenomenologije kriminaliteta, kao masovne i individualne pojave. Kriminologija je nauka o deliktu i delinkventu

Širi pojam kriminologije preovladava u shvatanjima, po kome pristalice ove koncepcije smatraju da kriminologija pored istraživanja kriminaliteta u užem smislu izučava i sve ostale oblike prestupnog i devijantnog ponašanja; zatim sistem državnih mjera i mehanizama za suzbijanje kriminaliteta, uključujući organizaciju i rad pravosudnih i policijskih organa i ustanova za izvršenje krivičnih sankcija.

                                                      Predmet kriminologije

Predmet proučavanja kriminologije je delikventna ličnost ili sam delikt ili i jedno i drugo. Ličnost delikventa, kao predmet kriminologije, može se posmatrati iz dva aspekta kako se njegovo unutrašnje stanje manifestuje u socijalnoj sredini i na drugoj strani, kako se socijalna sredina odražava na njegova unutrašnja svojstva.

Predmet kriminologije u najopštijem smislu je kriminalitet kao indicidualni čin i društvena pojava, njegovi uzroci i pojavni oblici. To podrazumijeva da je PREDMET KRIMINOLOGIJE: s jedne strane skup individualnih pojava, što znači skup delikata koje je počinio pojedinac, a s druge strane to je negativna društvena pojava koja je zakonom zabranjena aktivnost, to je skup individualnih akata društvene nediscipline sankcionisane kao krivična djela.

Poseban predmet kriminologije je ličnost delikventa, njegova socijalna obilježja, psihološka i biološka struktura.

Nema komentara:

Objavi komentar